Turizmciler yazdan umutlu: ‘Seçimden sonra talep artacak’
Ekonomim gazetesinden Selenay Yağcı’nın haberine göre, hem iç hem de dış piyasalardaki şoktan olumsuz etkilenen Türkiye’de Nisan ayı turizm faslında sıkıntılı geçecek. Kayak başta olmak üzere şubat ve mart ayı konaklamalarına yönelik yurt içi ve yurt dışı tüm rezervasyonlarda önemli iptal ve gecikmelerin yaşandığı bölümde “erken rezervasyon” satışları da sıfıra indi.
Yaşanan facianın ardından yabancı turistler, deprem bölgesinin tatil beldesinin ortasına yakınlığını ve otellerin sarsıntılara karşı dayanıklılığını sorgulamaya başladı. Yaklaşan seçimlerin hem yurt dışı hem de iç pazardaki satışları etkilediğini belirten sektör temsilcileri, bayram satışlarının Ramazan ayında gerçekleşmesini bekliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen bu yaz rekor umudunu kaybetmeyen departman, haziran ayında beklenen hareketliliğin yeterli olacağını belirtiyor.
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Lideri Burhan Sili, bölgedeki tesislerin 1 Nisan itibariyle açılmaya başlayacağını hatırlatarak, depremin ardından bir durgunluk yaşandığını ancak geçen hafta itibariyle rezervasyonların gelmeye başladığını kaydetti.
Sili, Türkiye’deki tesislerin fiyat, kalite, fiziki tesis ve kapasite olarak rakipsiz olduğunu belirtti. “Önümüzde seçimler var, insanlar bekliyor. Bu nedenle, seçimler yapılana kadar piyasada fazla bir hareket beklemiyoruz. Öte yandan yurt dışında tanıştığımız ırk operatörlerinden ve devamlı misafirlerimizden aldığımız bilgilere göre seçimler bittiğinde Türkiye’ye çok daha yoğun bir talep olacak. Yatak fazlalığından dolayı Alanya gibi bölgelerde nisan ayı kesinlikle zor geçecek. Mayıs ayında hareketlilik olacak ama Haziran’dan önce aktif olmayacak.”dedi.
‘Fuarlar yaz için umut veriyor’
Prontotour İcra Kurulu Başkanı Ali Onaran, depremin Mayıs ayına kadar olan rezervasyonları büyük ölçüde etkilediğini belirterek, şunları söyledi: “Bu dönemde rezervasyonlarda yüzde 30’u aşan iptaller yaşandı. Erken rezervasyonlarda da durgunluk var. Ancak fuarlardan gelen talepler ve uçuşlarla ilgili bilgilere göre yaz ayları iyi geçecek. Daha önce deprem nedeniyle İtalya’dan Irak’a bir miktar destek sağlamak için Türkiye’ye satışlarını yönlendirdiklerini söylediler. Gündem dışı bir gelişme olmazsa rekor bir yaz geçirebiliriz.”söz konusu.
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, deprem nedeniyle rezervasyonlarda durgunluk yaşandığını ancak iptal olmadığını belirterek, önümüzdeki haftalarda rezervasyonların artacağı görüşünü paylaştı.
‘Bayram indirimleri son dakikaya kaldı’
Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, afetin turizm kolunu hem iç hem de dış pazarda olumsuz etkilediğini, tüm rezervasyonlarda önemli iptal ve ertelemelerin yaşandığını söyledi. Karayal şu görüşleri paylaştı:
Deprem öncesi dönemde erken rezervasyon talep ve satışlarında yüzde 30 artış yaşandığını kaydeden Karayal, erken rezervasyon döneminde bile fiyatların geçen yıla göre yüzde 70 arttığını söyledi.
Yabancı turistler depreme dayanıklılığı sorguluyor
Tatilbudur.com’un Operasyon ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, depremi takip eden haftada erken rezervasyona göre 2-3 puan fazla iptal talebi geldiğini belirtti. “Ancak 15 Şubat itibariyle iptal oranları sezon ortalamaları seviyesinde kaldı. Mart ayının ikinci haftası itibariyle erken rezervasyon taleplerinde 2022 seviyelerine doğru yukarı yönlü bir ivme başlamıştır.”söz konusu.
Çubuk, deprem felaketinin ardından yabancı turistlerin deprem bölgesine ve tatil beldesinin ortasına yakınlığı ve otellerin depreme dayanıklılığını merak etmeye başladığını sözlerine ekledi.
Rekor sayıda Rus turist bekleniyor
Ukrayna krizine rağmen turizmciler bu yıl rekor sayıda Rus turist bekliyor. Çevrimiçi seyahat siteleri SletatRu ve TravelataRu bilgilerine göre Mayıs tatili için en çok bilinen yurt dışı tatil destinasyonu yüzde 36’lık payla Türkiye oldu.
Yasağın Rusya’nın kiralama yoluyla satın aldığı ABD uçaklarını kapsadığını belirten eski TÜRSAB Başkanı Bahattin Yücel, Rusya’nın birçok uçağı “millileştirdiğini” hatırlatıyor.
Yücel’in dikkat çektiği bir diğer iddia ise Rusya’daki savaş ekonomisinin yarattığı manipülasyonlardır. Yücel, “Ancak Rusların rahatlıkla girebileceği bir ülke olduğu için Türkiye yine de ilk sırada olacak” görüşünü paylaşıyor. Veriler de Yücel’i doğruluyor. Yoğun yaz döneminde Rusya’dan Türkiye’ye haftalık sefer sayısının 1,5 kat artarak 1.100’e ulaşacağı belirtiliyor.
Rus ulusal havayolu şirketi Aeroflot, Rusya’nın dokuz şehrinden Türkiye’nin önde gelen turizm destinasyonlarına seferler başlatacak. Ayrıca Rusya Federal Havacılık Otoritesi S7, Red Wings ve Nordwind havayollarına Kapadokya’ya direkt uçuş izni verdi. Şirketler, Kapadokya’ya 5 ilden direkt sefer düzenleyecek.
Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Tevfik Ölmez, direkt uçuş izninin bölgeye olumlu yansıyacağını vurguladı. ölmez, “Ulaşımın rahat olması bölgedeki Rus turist sayısını artırıyor. Pandemi döneminde Kapadokya’nın lokomotif ziyaretçisi Ruslar oldu. Ruslar, Kapadokya’da Instagram’ın da etkisiyle fotoğraf çekimi talep ediyor”söz konusu.
ANEX Tour Halkla İlişkiler Departmanı Lideri Alena Khitrova ise Türkiye’ye yapılan rezervasyonların çoğunda tek sınıf kabin düzenlemesi olduğunu belirterek, iş uçuşları için tekliflerin eklenmesi için havayolları ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.