18-36 ay çocuk gelişiminde dikkat
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocuklarda inatçı davranışların kaynağı ve inatçı çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Konuk ailelere de tavsiyelerde bulundu.
İnatçı ve karşı gelme davranışları en çok 18-36 ay arasında görülür.
Çocuklarda gelişimsel olarak ortaya çıkan ve ‘olumsuzluk dönemi’ olarak da adlandırılan inatçılık ve karşı gelme davranışlarının en sık görüldüğü yaş aralığının 18-36 ay ortaları olduğunu belirterek sözlerine başlayan Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, şunları söyledi: ki bu süre bazen 4 yaşına kadar uzayabilmektedir.
Konuk, “Çocuklar ortalama 1,5 yaşına gelene kadar ebeveynlerine bağımlı hale geliyor ve onların istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda oldukça uyumlu hale geliyor. Konuşmaya, yürümeye ve kendi başlarına bir şeyler yapabileceklerini fark etmeye başladıklarında, bireyselleşmeye ve çevreyi kendi başlarına deneyimlemeye başlıyorlar.” söz konusu.
ÇOCUKLARIN KENDİ DUYGU VE İSTEKLERİ ÖN SÖZ KONUSUNDA
1-2 yaş çocuklarının benmerkezci olduklarının ve beklentilerinin hemen gerçekleşmesini istediklerinin altını çizen Konuk, “Kendi duygu ve istekleri ön planda olduğu için başkalarının duygu ve beklentileriyle ilgilenmezler. Ancak kendi düşünceleri ile başkalarının düşüncelerinin farklı olabileceğinin farkında değildirler. Bu bir gelişim sürecidir ve 4 yaşından sonra azalması beklenir.” konuştu
OLUMSUZ AİLE YAŞAMLARI GÜCÜN TEMELİDİR
İnatçılık davranışı üzerinde anne-baba-çocuk ilişkisinin büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Konuk, “Araştırmalar çocuklarda bu davranışın temelinde ailenin olumsuz etkisinin olduğunu gösteriyor. Stresli ev ortamı, ebeveynler arasındaki anlaşmazlıklar, çocuğa tutarsız yaklaşımlar, aşırı otoriter veya aşırı koruyucu ebeveyn tutumları çocuklarda inatçılığa neden olur. Ailelerini uyardı.